Zaloguj
Reklama

Szkliwo zębów

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Jańczuk Z., Stomatologia zachowawcza - zarys kliniczny, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008.
    Górska R. (red.), Choroby jamy ustnej - diagnostyka i leczenie, Urban & Partner, Wrocław 2006.
    Banach J., Jańczuk Z., Choroby błony śluzowej jamy ustnej i przyzębia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2003.

Adres www źródła:

Kategorie ICD:


Szkliwo zębów
Fot. medforum
(0)

Szkliwo (enamelum) to nic innego jak tkanka (najtwardsza w organizmie ze wszystkich tkanek), która pokrywa całą zębiną na powierzchni korony zęba.

Reklama

Szkliwo zębowe

U zdrowego człowieka szkliwo nie ma zabarwienia, ale wraz z wiekiem, niewłaściwą higieną jamy ustnej, przy złej diecie czy braku witamin może ono zmieniać zabarwienie, stawać się słabsze, popękane i nadwrażliwe na różnego rodzaju czynniki (np. ciepło, zimno czy powietrze). Szkliwo zębowe pełni rolę „tarczy ochronnej” przed bakteriami, które chcą każdego dnia zaatakować nasze zęby, chroni przed ścieraniem się zębów czy czynnikami termicznymi oraz chemicznymi. Pamiętajmy, iż ścieranie się szkliwa jest procesem naturalnym, ale w dużym stopniu zależnym od nas samych. Konieczne jest zatem odpowiednie dbanie o nie, unikanie produktów, które mogą je uszkodzić oraz regularne wizyty u stomatologa. 

Budowa szkliwa zębowego

Szkliwo składa się głównie ze związków nieorganicznych (około 95%) a dokładnie kryształów dwuhydroksyapatytu, co czyni je twardym, a całą resztę stanowią związki organiczne oraz woda. W szczątkowych ilościach znajdują się tam także fluor, węglan wapnia a także mangan. Problemy ze szkliwem, jego pęknięcia, ubytki prowadzą do szybkiego rozwoju próchnicy oraz żółknięcia zębów. Brak szkliwa na zębach prowadzi do powstawania nadwrażliwości zębów, narażenia ich na działanie bakterii i niezbyt estetycznego wyglądu. Zęby pozbawione szkliwa mogą szybko psuć się a także dochodzi do rozwoju stanów zapalnych dziąseł, które mogą krwawić.

Co niszczy szkliwo zębowe?

Każdego dnia spożywają określone pokarmy oraz napoje uszkadzamy swoje szkliwo zębowe. Bardzo często nie zastanawiamy się co w naszej diecie może mieć na to wpływ. Wśród produktów, które powinniśmy wykluczyć ze swojego jadłospisu znajdują się m.in.:

  1. Wszelkie kolorowe i bezbarwne napoje gazowane (oranżady, napoje energetyzujące, wody mocno gazowane itp.) Im większa ilość tego typu napojów w naszym menu, tym nasze szkliwo jest słabsze, bardziej podatne na uszkodzenia, żółte ponieważ wypłukują one wapń z naszego organizmu. To prowadzi do szybszego psucia się zębów. Napoje te w znaczący sposób pozostawiają na zębach osad.
  2. Ogranicz spożywanie dużej ilości słodyczy (czekolady, chipsy, landryny itp.) cukier jest wrogiem naszych zębów.  


fot. pantherstock

Co zrobić by mieć twarde szkliwo zębowe?

Istnieje wiele sposobów na to by mieć zdrowe, twarde szkliwo zębowe. Wśród nich wymienia się:

  1. Regularne szczotkowanie zębów, odpowiednio dopasowaną szczoteczką oraz pastą;
  2. Dbanie o higienę jamy ustnej;
  3. Picie mleka, które stanowi źródło wapnia oraz witaminy D. Neutralizuje także kwasy pochodzące z innych spożywanych w ciągu dnia produktów żywnościowych;
  4. Jedz m.in. jajka, szczypiorek, natkę z pietruszki, figi, migdały, orzechy ziemne;
  5. Korzystaj z promieni słonecznych;
  6. Pij niegazowana wodę oraz zieloną herbatę;
  7. Nie jedz dużych ilości słodyczy;
  8. Unikaj napojów gazowanych.

W tym wszystkim nie należy zapominać o regularnych wizytach u stomatologa. Pamiętajmy, iż szkliwo podobnie jak zęby służą nam przez całe życie.

Reklama
(0)
Komentarze