Zaloguj
Reklama

Zespół alergii jamy ustnej – wszystko, co warto o nim wiedzieć

Zespół alergii jamy ustnej – wszystko, co warto o nim wiedzieć
Fot. panthermedia
(0)

Zespół alergii jamy ustnej zwany także ustnym zespołem uczuleniowym, anafilaksją jamy ustnej oraz zespołem Amlota-Lessofa  to schorzenie osób uczulonych na pyłki roślin (m.in. traw). Alergia pojawia się po spożyciu niektórych pokarmów krzyżowo reagujących z alergenami pyłków u chorych na nie uczulonych. Do symptomów chorobowych należy m.in. obrzęk w obrębie błon śluzowych jamy ustnej.

Reklama

Zespół alergii jamy ustnej (OAS) dotyczy przede wszystkim osób dorosłych (sporadyczne przypadki u dzieci). Najbardziej narażone na wystąpienie alergii są osoby uczulone na pyłek brzozy – objawy alergii pojawiają się po zjedzeniu owoców (m.in. jabłka, śliwki, brzoskwinie), a także warzyw (m.in. marchewki, pomidory, papryki).

Ważne! Prawie 60% uczulonych na pyłki brzozy skarży się na symptomy alergii jamy ustnej w związku ze środkami żywnościowymi.  

Czym jest zespół alergii ustnej

Jednostkę chorobową określa się jako alergię krzyżową, która charakteryzuje się tym, że u osoby będącej uczuloną na konkretny alergen (najczęściej są to pyłki brzozy) po zetknięciu się z innym alergenem, który jest zbliżony strukturalnie do alergenu, na który jest pierwotnie uczulona, zachodzi reakcja alergiczna.

Bardzo często reakcje alergiczne nie ograniczają się tylko do jednego produktu, lecz występują w stosunku do kilku zawierających alergeny mogące reagować krzyżowo. Tego typu pojawiające się objawy reakcji krzyżowych układają się w charakterystyczne zespoły nazwane m.in. zespołem selerowo-marchewkowo-byliczo-przyprawowym.

Ważne! Reakcje krzyżowe mogą zachodzić także między żywnością i alergenami, które nie są pyłkami, jak lateks (owoce) czy roztocza (skorupiaki).

Wystąpieniu zespołu uczuleniowego sprzyja:

  • płeć (alergia częściej występuje u kobiet),
  • przypadki atopowego zapalenia skóry w rodzinie,
  • zmaganie się z rozmaitymi uczuleniami przez wiele lat,
  • uwarunkowania genetyczne (wrodzona skłonność).

Przeprowadzone badania wykazały, że osoby z alergią na pyłki leszczyny cierpią na OAS po zjedzeniu orzechów włoskich bądź laskowych. Uczuleni na pyłki bylicy mają objawy zespołu alergii ustnej po spożyciu selera, a uczuleni na pyłek ambrozji po zjedzeniu melona.  

Objawy i diagnostyka

Zespół alergii jamy ustnej przebiega dwuetapowo – najpierw pojawia się typowa alergia wziewna na pyłki roślin (alergiczny nieżyt nosa), następnie po kilku (kilkunastu) minutach po zjedzeniu uczulającego produktu występują się objawy alergii pokarmowej (m.in. świąd i pieczenie warg, krtani).

fot. panthermedia

Ważne! OAS początkowo może występować tylko po spożyciu pokarmów surowych. Z czasem wystąpienie reakcji uczuleniowej pojawia się także po obróbce termicznej danych produktów.

Symptomy uczulenia umiejscowione są zwłaszcza w obszarze początkowego odcinka przewodu pokarmowego i objawiają się pod postacią m.in.:

  • podrażnienia błon śluzowych i gardła,
  • łzawienia oczu,
  • nieżytu nosa,
  • swędzenia oraz zatkania uszu,
  • różnorodnych plam na skórze (przypominają wybroczyny),
  • bólu brzucha.

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze