Zaloguj
Reklama

Erozja szkliwa i kwaśne pokarmy, czyli dlaczego czasem warto używać słomki

Erozja szkliwa i kwaśne pokarmy, czyli dlaczego czasem warto używać słomki
Fot. medforum
(0)

Produkty zawierające kwasy mogą prowadzić do erozji szkliwa – ten fakt jest znany już od dawna. Badacze z King’s College London przyjrzeli się jednak temu zagadnieniu bliżej i udało im się zaobserwować, jakie dokładnie pokarmy najbardziej sprzyjają erozji szkliwa. Oprócz tego specjaliści przekonują również, że zagrożenie problemem bywa różne w zależności od tego, jak i kiedy spożywamy pokarmy zawierające kwasy.

Reklama

Brytyjscy specjaliści swoje prace oparli na danych dotyczących 600 pacjentów. Połowa z nich zmagała się ze znaczną erozją szkliwa, u drugiej połowy problem ten nie występował. Uczestnicy badania proszeni byli o odpowiedź m.in. na takie pytania, jak:

  • jakie produkty zawierające kwasy spożywają,
  • w jakich porach dnia przyjmują oni te produkty,
  • jak często w ich diecie pojawia się żywność zawierająca kwasy.

Wstępne analizy potwierdziły to, co znano już od dawna – największe zagrożenie erozją szkliwa stwarza spożywanie właśnie pokarmów bogatych w różne kwasy. Uczeni zauważyli jednak jeszcze kilka innych, ciekawych zależności – m.in. okazało się, że znacznie większe ryzyko erozji szkliwa występuje wtedy, kiedy kwaśne pokarmy czy przekąski (np. słodycze lub napoje) spożywane są między posiłkami niż wtedy, gdy są przyjmowane wraz z jakimiś innymi produktami.

Okazało się także, że zagrożenie erozją szkliwa dotyczy nie tylko osób, które piją duże ilości gazowanych napojów – do problemu doprowadzać może także spożywanie znacznych ilości piklowanych warzyw, jak i nawet… wzbogacanych kwasami farmaceutyków. Ciekawą obserwacją było także to, że napoje gazowane w wersji bez cukru stwarzały takie samo zagrożenie erozją szkliwa, jak ich odpowiedniki zawierające cukier.

Związek z występowaniem erozji szkliwa ma jednak nie tylko to, jakie pokarmy spożywamy, ale i to, w jaki sposób je przyjmujemy. Największe zagrożenie stwarza długie przetrzymywanie kwaśnych pokarmów w jamie ustnej – zwiększa to bowiem styczność szkliwa z nimi. To właśnie dlatego czasami zaleca się picie napojów przez słomkę – w ten sposób ograniczany jest kontakt zębów ze szkodliwymi dla nich substancjami.

Ryzyko erozji szkliwa nie musi wcale zmuszać nas do tego, żebyśmy całkiem zrezygnowali z kwaśnych pokarmów. Problem jest jednak mimo wszystko poważny – sprzyja on m.in. próchnicy – dlatego też najkorzystniej byłoby, aby po spożyciu czegoś bogatego w kwasy jama ustna została przepłukana nawet zwykłą wodą.

Reklama
(0)
Komentarze