Zaloguj
Reklama

Ksylitol: czy cukier brzozowy może być korzystny dla zdrowia?

Ksylitol: czy cukier brzozowy może być korzystny dla zdrowia?
Fot. medforum
(0)

Ksylitol (zwany także cukrem brzozowym) jest jedną z dostępnych, innych niż tradycyjny cukier, substancji słodzących. Zwolennicy stosowania do słodzenia ksylitolu zwracają zwykle uwagę przede wszystkim na to, że ma on zdecydowanie niższą niż cukier kaloryczność. W praktyce jednak okazuje się, że cukier brzozowy może być po prostu… korzystny dla zdrowia. Jakie więc miałyby być pozytywne efekty stosowania ksylitolu?

Reklama

Ksylitol znaleźć można w wielu naturalnych produktach – obecny jest on chociażby w różnych owocach i warzywach czy w kolbach kukurydzy. Stanowi on jedną z dostępnych alternatyw dla cukru – w tym wypadku zwraca się uwagę przede wszystkim na to, że środek ten ma podobną do niego słodycz, a mimo to jest od niego zdecydowanie mniej kaloryczny. Z tego właśnie powodu ksylitol wykorzystywany jest do produkcji rozmaitych produktów spożywczych – bez trudu można nabyć zawierające go gumy do żucia, galaretki, pasty do zębów czy jogurty.

Ksylitol i jego zastosowanie zwracają uwagę nie tylko jednak ze względu na niską kaloryczność tej substancji – okazuje się bowiem, że może on być zwyczajnie korzystny dla zdrowia. Cukier brzozowy biorą niejednokrotnie pod lupę chociażby stomatolodzy – zauważyli oni m.in. to, że środek ten może zapobiegać rozwojowi próchnicy. Takie działanie może brać się stąd, że ksylitol, w odróżnieniu od cukru, nie podlega bakteryjnej fermentacji – dzięki temu nie dochodzi do przekształcania tej substancji w pochodne kwasowe, które z kolei mogłyby doprowadzać do uszkodzeń szkliwa.

Spożywanie ksylitolu może mieć korzystny wpływ nie tylko na stan zdrowia jamy ustnej. Cukier brzozowy może ograniczać wzrost chorobotwórczych bakterii zarówno we wspomnianym wyżej miejscu, jak i w innych rejonach organizmu – istnieją doniesienia o tym, że ksylitol może zahamowywać rozwój chorobotwórczych patogenów, które odpowiadają za występowanie ostrego zapalenia ucha środkowego.

Cukier brzozowy – biorąc pod uwagę jego powyżej opisane właściwości – już można uznać za co najmniej interesującą alternatywę dla tradycyjnego cukru. Możliwe jednak jest to, że w przyszłości poznamy jeszcze jakieś inne, korzystne dla zdrowia, efekty jego spożywania.

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze