Zaloguj
Reklama

Kwaśne napoje mogą uszkadzać szkliwo zębów

Kwaśne napoje mogą uszkadzać szkliwo zębów
Fot. panthermedia
(0)

Nie tylko wody smakowe i herbaty owocowe nie wpływają najlepiej na stan uzębienia i często prowadzą do jego niszczenia. Do długiej listy produktów posiadających zgubne działanie na kondycję ludzkich zębów można dodać m.in. soki owocowe czy produkty marynowane w occie.

Reklama

„British Dental Journal” opublikował badania przeprowadzone przez uczonych z King’s College London Dental Institute. Wykonane testy wykazały, że osoby pijące kwaśne napoje (choćby właśnie owocowe herbaty) między posiłkami 2 razy dziennie narażają swe szkliwo na erozję 11 razy bardziej niż ci, którzy nie uzupełniają płynów, uciekając się do wypijania szkodliwych produktów

Naukowcy wzięli pod lupę nawyki żywieniowe 300 osób, w przypadku których stan szkliwa pozostawiał wiele do życzenia. Po dogłębnej analizie produktów, które spożywali, okazało się, że w diecie badanych osób wiodą prym następujące napoje: soki owocowe, alkohole (w szczególności czerwone wino), wody smakowe, napoje słodzone czy napoje dietetyczne. Głównie w konsumowaniu tych artykułów pracownicy King’s College London Dental Institute widzieli winę za uszkodzone uzębienia. Natomiast za całkowicie bezpieczne napoje uznali wodę niegazowaną i gazowaną, mleko, kawę oraz zwykłą herbatę. Badacze jako ciekawostkę podają wzrost w ciągu ostatnich 5 lat problemów z zębami u dzieci i młodzieży. W 2016 i 2017 roku odnotowano 17% przypadków więcej aniżeli kilka sezonów wcześniej.

Picie kwaśnych napojów podczas przyjmowania pokarmów nie ma natomiast aż tak destrukcyjnego wpływu na zęby z tego względu, że ślina pojawiająca się przy przeżuwaniu posiłków, częściowo neutralizuje ich działanie. Ślina, która wydziela się w trakcie procesu żucia, posiada odczyn zasadowy, dzięki temu zagrożenie niszczenia szkliwa maleje o połowę.

Herbaty owocowe mają jednak też plusy: stanowią dobre źródło witaminy C, rozgrzewają, a w zależności od owoców, z jakich zostały przygotowane, mogą posiadać właściwości przeciwzapalne, być bogate w przeciwutleniacze czy chronić wątrobę. Należy jednak przy ich wyborze pamiętać o tym, by skład stanowił przede wszystkim susz i owoce zamiast syntetycznych aromatów.

Kwestia związana z piciem wód smakowych wygląda nieco inaczej: w swoim składzie zawierają przede wszystkim substancje nadające im określony smak, cukier, sztuczne aromaty i konserwanty. Przy ich wyborze należy zawsze czytać etykietę znajdującą się na odwrocie. Niektóre z nich – występujące w rzadkości – są bogate w minerały, witaminy i sporządzane na bazie soków. Dietetycy polecają ich picie zarówno osobom uzależnionym od napojów posiadających jeszcze więcej cukrów, np. cola, jak i ludziom starszym, którzy z powodu podeszłego wieku cierpią na problemy skorelowane z brakiem odczuwania pragnienia.

 

 

Reklama
(0)
Komentarze