Reklama:

Chcesz mieć piękny uśmiech? Wybieraj zielone produkty!

Izabela Jędruch, Guarana PR

Ten tekst przeczytasz w 5 min.

Chcesz mieć piękny uśmiech? Wybieraj zielone produkty!

panthermedia

Naturalne witaminy

Nasi praprzodkowie mieli mocne i silne zęby, nie tylko dlatego, że rozszarpywali nimi mięso, ale również częściej niż współczesny człowiek żywili się… roślinami i warzywami. Im bardziej zielone i chrupiące, tym zdrowsze dla zębów! Oto kilka przykładów.

Reklama:

Niedobory witaminy C mogą doprowadzić do upośledzenia procesów produkcji kolagenu i zaburzeń  w obrębie tkanki łącznej, a w efekcie skutkować m.in. krwawieniem i stanami zapalnymi dziąseł, a nawet tzw. szkorbutem. Jako silny przeciwutleniacz witamina C wspomaga również odporność i zapewnia lepszą regenerację wszelkich ran i owrzodzeń, również tych w jamie ustnej.

Szpinak

Szpinak doda mocy nie tylko Popeye’owi, ale również Twoim zębom. To liściaste warzywo jest pełne witamin i minerałów, m.in. żelaza, witaminy A, witaminy C i kwasu foliowego. Kwas foliowy będzie szczególnie istotny w leczeniu chorób dziąseł u kobiet w ciąży, uczestniczy także w rozwoju wszystkich komórek ustrojowych organizmu, reguluje ich wzrost i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie. Ponadto zapobiega uszkodzeniom DNA, które mogą prowadzić do nowotworów m.in. jamy ustnej.

Awokado

Awokado to coraz bardziej popularny owoc (nie warzywo!) na naszych stołach. Powód? Posiada wiele cennych walorów, Aztekowie nazywali je nawet „masłem Boga”. To kopalnia zdrowia również dla jamy ustnej. Po pierwsze dlatego, że awokado należy do produktów o niskiej kwasowości, co oznacza, że możemy je jeść bez strachu o kondycję naszych zębów.

– Produkty o wysokiej kwasowości, czyli takie o niskiej wartości pH, są groźne dla zdrowia zębów, ponieważ mogą przyczynić się do uszkodzenia szkliwa tzw. kwasowej erozji szkliwa, zwiększając ryzyko próchnicy. Osłabione kwasami z pożywienia szkliwo może być również podatne na inne dolegliwości, poczynając od nadwrażliwości zębów, na nieestetycznych przebarwieniach kończąc – wyjaśnia stomatolog.

Awokado w przeciwieństwie do większości najpopularniejszych owoców posiada mało cukrów prostych niekorzystnych dla zębów, z kolei jego tłusty miąższ jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9) oraz posiada dobrą proporcję kwasów omega-6 do omega-3. Kwasy omega-3 znane są ze swoich właściwości przeciwzapalnych oraz wspierających odporność organizmu. Przykładowo jedno z badań wykazało, że u osoby je spożywające są mniej podatne na rozwój choroby dziąseł. Wniosek? Zamiast kolejnego kawałka pizzy czy batonik chrup owoce i warzywa – dla zdrowia i dobrej kondycji zębów.

 

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Stomatologia estetyczna

Szlif pod korony
Witam, za dwa miesiące będę miał robione korony na podbudowie z cyrkonu od 1-6 włącznie na obu łukach, mam kilka zębów do leczenia (około 7-8) w tym jedno leczenie kanałowe. Osoba która będzie mi szl...
plomby widoczne pod swiatlem uv
Czy sa wypełnienia które nie świecą w świetle ultrafioletowym? To naprawdę jest zawstydzające jak się jest w klubie i ma się połatane zęby. Fajnie jakby można było mieć plomby któ®e się zbytnio nie...
Aparat ortodontyczny - podrażnienia
Cześć, noszę od niedawna stały aparat ortodontyczny i mam w związku z tym problem z podrażnieniami w jamie ustnej, co na to najlepiej stosować?
Bonding a wybielanie
Dzien dobry, jakie sa metody na wybielalnie zebow po zrobieniu sobie bondingu?
gość
Woreczki nikotynowe a zdrowe zęby
Dzień dobry. Przerzuciłam się z papierosów na saszetki. Chciałam dowiedzieć się czy [url=https://get-77.com/pl/c/77/17]77 woreczki nikotynowe[/url] mogą mieć wpływ na szkliwo. Z góry dziękuje za od...
BONDING proszę o odpowiedź
Miałam robioną nadbudowę zdrowego zęba kła z góry. Dzisiaj zauważyłam że wypełnienie ma pełno czarnych kropek z tyłu. Czy to może być próchnica? Do dentysty już jestem umówiona.
Reklama:
Reklama: