Czy jedzenie ma wpływ na jakość zębów?

Powszechnie wiadomo o negatywnym wpływie słodyczy na zęby.
Niestety niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że niektóre owoce mogą być równie szkodliwe jak słodycze. Okazuje się, że nie tylko cukier niszczy zęby. Kwasy również działają destrukcyjnie. Sacharoza, czyli powszechnie stosowany cukier stołowy stanowi doskonałą pożywkę dla bakterii. Bakterie te wytwarzają kwas mlekowy, który niszczy zęby. Dodatkowym problemem jest przyleganie cukru do zębów.
Owoce są bogate w różnego rodzaju kwasy, które mogą powodować psucie zębów. Żeby ograniczyć ich negatywny wpływ, po jedzeniu należy przepłukać usta wodą pitną. W tym przypadku szczotkowanie zębów nie jest wskazane i może spowodować więcej szkód niż pożytku, gdyż kwas zmiękcza szkliwo zębów i szybciej dochodzi do ubytków. Dodatkowo, warto zwrócić uwagę na czas, jaki żywność pozostaje na zębach. Mycie zębów po posiłku będzie miało pozytywny wpływ na zredukowanie bakterii.
fot. pantherstock
Picie wody po posiłku, żucie gumy bez cukru, używanie płynu do płukania ust lub nici dentystycznych również pomogą ograniczyć ryzyko powstania próchnicy zębów.
Szczególną uwagę należy zwrócić na:
- jabłka, które zawierają dużo kwasu - nie należy unikać ich jedzenia, jednak wskazane jest przepłukanie ust wodą lub płynem do płukania po ich zjedzeniu,
- tabletki do ssania, które są bogate w cukier - przez to, że trzymamy je dłużej w ustach rozwija się więcej bakterii,
- białe pieczywo, które również zawiera dużo cukru - dodatkowo chleb przez swoją konsystencję jest trudniejszy do usunięcia,
- dietetyczne napoje, które mimo iż nie zawierają cukru nie są zalecane - kwasowość tych napojów jest bardzo wysoka i negatywnie wpływa na nasze szkliwo,
- lód - służy on do chłodzenia a nie do żucia - gryzienie kostek lodu spowoduje ubytki w szkliwie,
- słodzenie kawy i herbaty - należy ograniczyć dodatki do minimum,
- lepka żywność, gdyż ma tendencję do osadzania się na zębach i jest trudniejsza do pozbycia się, po spożyciu należy przynajmniej przepłukać usta wodą,
- chipsy, dlatego że zawierają one dużo skrobi, która osadza się między zębami i jest przyczyną powstania płytki nazębnej, po spożyciu należy użyć nici dentystycznej,
- alkohol, który powoduje suchość w ustach i zanik śliny co prowadzi do infekcji jamy ustnej,
- napoje dla sportowców oraz napoje energetyczne, ponieważ ich głównym składnikiem jest cukier.
Piśmiennictwo
- Tagi:
- cukier,
- szkliwo,
- higiena zębów,
- kwas