Witam. Dzisiaj pojawił mi się mały ból pod językiem. Jak...
Forum: Profilaktyka stomatologiczna
Temat: Resorpcja wewnętrzna zęba w ciąży (1)
- https://www.forumstomatologiczne.pl/forum/resorpcja-wewnetrzna-zeba-w-ciazy/watek/1330868/1.html#p1330868https://www.forumstomatologiczne.pl/forum/resorpcja-wewnetrzna-zeba-w-ciazy/watek/1330868/1.html Resorpcja wewnętrzna zęba w ciąży Gość
Witam,
Może ktoś mi doradzi co zrobić. Jedynka dolna to mój martwy ząb. Kiedyś wybielany bo sciemniał. Przez długie lata zero problemów. 2 m-ce temu ściągnąłam aparat. Musiałam zaczekać 3 tyg do 2 trymestru i wtedy udałam się do dentysty na czyszczenie zębów. Tam dentysta zauważył, że właśnie ta jedynka przy dziąśle ma jakąś przestrzeń. Wcześniej niczego takiego nie zauważyłam i widoczne stało się to po zdjęciu aparatu. I tu zaczyna się właściwa akcja. Mieszkam za granicą i tutejsza służba zdrowia jest gorsza niż w PL. Dentystka zaczęła wiercić w tym zębie i coś tam z nim robiła po czym przestała i oznajmiła mi, że to nie jest ubytek tylko ta resorpcja i chciała zobaczyć jak jest poważna i wycięła mi kawałek dziąsła przy tym zębie ! Teraz ząb jest okropnie odsłonięty i nie ma żadnego wzmocnienia w postaci dziąsła. Zalepiła go i oznajmiła, że teraz mam czekać aż urodzę czyli 4 miesiące bo bez zdjęcia na ślepo to ona nic nie zrobi. No szlag mnie trafił. Uważam, że źle zdiagnozowała problem, 2 powinna mnie odesłać na konsultację do endodonty, który z użyciem mikroskopu może łatwiej by ocenił stan zęba bez usuwania bez mojej zgody kawałka dziąsła!
Oczywiście zdania są podzielone odnośnie robienia rtg w ciąży. Teoretycznie przecież zakłada się fartuch ochronny a dawka promieniowania skierowana jest w szczękę, a nie poniżej szyi. Jedni piszą używając tego argumentu, że nie zaszkodzi inni twierdzą nie robić absolutnie bo dzieci rodzą się z upośledzeniem. Moja ginekolog nie widzi żadnych przeciwwskazań i rekomenduje mi zrobienie rtg i zajęcie się zębem teraz bez czekania do porodu. Co robić?? Ktoś robił rtg w ciąży? Jeszcze znalazłam artykuł, że w 1 trymestrze to nie wolno robić, w 2 można, ale najlepiej to wykonać w 3 trymestrze wtedy minimalizujemy maksymalnie ewentualny negatywny wpływ jaki mógłby wyniknąć jeśli już. - Gość
- Zaczerwienienie w jamie ustnej - co to może być?Forum: Profilaktyka stomatologiczna
- jak wzmocnić szkliwo
Kochani, czy macie pomysł jak skutecznie wzmacniać zęby mleczne? Czy warto...
Forum: Profilaktyka stomatologiczna - Stomatolog Lux Med
Czy ktoś z Was ma może pakiet medyczny w Lux Med i korzysta z ich opieki...
Forum: Profilaktyka stomatologiczna - jaki irygator polecacie ?
mam pytanko jaki irygator byscie polecili nose aparat i ciezko domys mi zeby zwykla szczoteczka...
Forum: Profilaktyka stomatologiczna