Czy prawa górna szóstka jest do usunięcia?Dziękuję i pozdrawiam
Forum: Chirurgiczne leczenie jamy ustnej
Temat: Trutka w zębie a jedzenie i szczotkowanie (1)
- https://www.forumstomatologiczne.pl/forum/trutka-w-zebie-a-jedzenie-i-szczotkowanie/watek/1402547/1.html#p1402547https://www.forumstomatologiczne.pl/forum/trutka-w-zebie-a-jedzenie-i-szczotkowanie/watek/1402547/1.html Trutka w zębie a jedzenie i szczotkowanie
Witam. Zacznę od początku. Miałem problem z zębem, najbardziej przy gryzieniu, nie było szansy by wytrzymać ból przy jedzeniu czegokolwiek. Udałem się do dentysty. Zdawało mi się że jest to 7 dolna lecz powiedziano mi że tam nic nie ma, lekarz postukał mi w inne i okazało się że 5 jest bardzo boląca. Zapytano się też mnie czy nie usuwałem wcześniej ósemki, była usuwana i podobno to przez to mogło mi się wydawać że boli mnie 7. Stomatolog zabrał się za 5 I powiedział że ząb umiera, występuje małe krwawienie i zalecane jest leczenie kanałowe. Dostałem znieczulenie i coś mi tam powiercono i została założona trutka. Za tydzień mam kolejną wizytę by dokończyć ten ząb. Pytania do was, czy tak długo można chodzić z trutką w zębie? Dzień po zabiegu obudziłem się o 3 w nocy z koszmarnym bólem tej 5, zjadłem ketonal bo ból był nie do wytrzymania, poleżałem jakieś 40 minut i poszedłem spać ponownie. Rano po bólu ani śladu. I czy to normalne że nadal przy lekkim zaciśnięciu szczęki odczuwam lekki ból w tamtym miejscu? Czy mogę normalnie szczotkować te miejsce bez żadnych obaw I jeść i pić gorące rzeczy? I na koniec, czy leczenie kanałowe jest przed czy po założeniu trutki, jestem kompletnie zielony i nie wiem na czym to polega. Trochę to zagmatwane ale nie potrafię inaczej tego napisać, wybaczcie
- Gość
- Usunięcie zęba
- Ból zęba po podcięciu dziąsła
Ortodonta przed założeniem aparatu musiał podciąć dziąsła. W...
- Opuchlizna po leczeniu kanałowym
Ból zęba pojawił się nagle (górna, lewa 5tka). Od razu...
- granica preparacji
Witam, jestem studentem na Politechnice, obecnie jestem w trakcie pisania projektu...