Proszę o poradę, mam wyrżnięta górną osemke, prawej strony....
Forum: Chirurgia
Temat: Usuwanie zęba częściowo zatrzymanego (8) (1)
- https://www.forumstomatologiczne.pl/forum/usuwanie-zeba-czesciowo-zatrzymanego-8/watek/1381896/1.html#p1381896https://www.forumstomatologiczne.pl/forum/usuwanie-zeba-czesciowo-zatrzymanego-8/watek/1381896/1.html Usuwanie zęba częściowo zatrzymanego (8) Gość
Witam, mam do usunięcia ósemkę która praktycznie w całości znajduje się pod dziaslem (widoczna jest jedynie 1/4 zęba). Dodatkowym problemem jest nerw, który znajduje się pomiędzy zakręconymi korzeniami - lekarze twierdzą ze to naprawdę „beznadziejny” przypadek. Przygotowano mnie również na to, ze po zabiegu będę miała częściowy niedowład lewej części twarzy, gdyż prawdopodobieństwo tego jest bardzo duże. Jedynym pozytywem według lekarza jest fakt, ze korzenie nie łącza się.
Mam 21 lat i przed każdym spotkaniem ze stomatologiem/chirurgiem czuje silny stres. Staram się nad tym panować i udaje mi się to, jednak nigdy nie miałam aż tak poważnego powodu wizyty stomatologicznej. Naczytałam się wielu opinii na temat takiego zabiegu i zaczynam zastanawiać się czy mój strach nie będzie utrudniał wykonania zabiegu.
Zastanawiam się, czy wszelkie ostrzeżenia kierowane ze strony lekarza dotyczą głównie kwestii przerwania nerwu (a samo usunięcie zęba nie jest skomplikowanym przypadkiem) czy tez samo usuwanie może być dla mnie jako pacjentki ciężkie.
Wiem ze w klinice w której jestem zapisana na zabieg jest możliwość odpłatnego wykonania takiego zabiegu w sedacji (inaczej chyba farmakologiczne uspokojenie?). Mam mieszane uczucia, ponieważ jest to koszt rzędu 800 zł, a na ta chwile jestem zapisana w ramach NFZ. Z jednej strony jest mi szkoda takich pieniędzy, jednak z drugiej chciałabym w jak największym stopniu pomoc sobie z przejściem przez ta ekstrakcję i zastanawiam się czy leczenie w sedacji byłoby odpowiednie właśnie do mojego przypadku (Czy nie będzie to marnowanie pieniędzy, bo sam zabieg przebiegnie bardzo szybko i bezbolesnie).
Chciałabym uzyskać jakiś bardziej szczegółowy opis takiego zabiegu i zapytać czy w takim przypadku warto jest zainwestować pieniądze dla wlasnego komfortu? - Gość
- Zmiana za górną osemkąForum: Chirurgia
- Wyrywanie 8
Wczoraj miałam wyrywana 8 czy to normalne ze to tak wyglada? Dodam ze rana trochę boli...
Forum: Chirurgia - Co to za ciemne plamki
Witam. Czy te ciemne plamki pod językiem to normalne? Dodam że jak biorę...
Forum: Chirurgia - Zdjęcie rtg po leczeniu kanałowym
Czy ząb po leczeniu kanalowym na tym zdjęciu wygląda prawidłowo?
Forum: Chirurgia