Próchnica i dieta

Dbanie o zęby wpływa korzystnie na stan zdrowia człowieka. Najczęściej do stomatologa zgłaszamy się z problemem próchnicy zębów - dotyczy to osób w każdym wieku, a coraz częściej spotykane jest u dzieci. Przyczyn próchnicy jest bardzo wiele - od niewłaściwej higieny całej jamy ustnej po spożywanie dużej ilości cukrów. Niestety nie wszyscy wiedzą, że do rozwoju próchnicy przyczynia się w dużym stopniu dieta.
Warto pamiętać o tym, że za wyjątkiem stosowania odpowiedniej diety, należy regularnie i dokładnie szczotkować zęby, używać nici dentystycznych, płynów do płukania jamy ustnej a także chodzić na wizyty kontrolne do stomatologa.
Próchnica i dieta - Objawy i przebieg
Dla wielu osób dbanie o zęby to po prostu ich codzienne mycie, jednak to nie uchroni nas przed próchnicą, która zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych. Do jej rozwoju przyczyniają się bakterie bytujące w naszej jamie ustnej, węglowodany proste (obecne w cukrze oraz produktach mącznych) i niewłaściwa higieny jamy ustnej lub jej brak. Niewłaściwa dieta - ta zawierająca duże ilości węglowodanów, doprowadza do tworzenia się kwasów silnie obniżających pH płytki nazębnej, co w konsekwencji sprzyja rozwojowi bakterii. W ten oto sposób powstaje próchnica.
Dieta, która pozwoli nam uchronić się przed próchnicą powinna być bardzo zróżnicowana. Nie polega ona na tym by nie jeść w ogóle węglowodanów, ale by ich spożycie było odpowiednie. Wśród pokarmów prowadzących do rozwoju próchnicy są między innymi: słodycze i produkty wysokoprzetworzone. Warto ograniczyć spożywanie tych pokarmów.
Produktami zapobiegającymi rozwojowi próchnicy, które powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie są: ryby, kakao, mięso, jaja, mleko i jego przetwory, herbata zielona, gorzka czekolada oraz świeże owoce i warzywa. Białko zaliczane jest do jednego z najważniejszych składników zapobiegających powstawaniu próchnicy nazębnej, podobnie jak witaminy z grupy B.
Warto pamiętać o tym, że zęby potrzebują także wapnia, potasu oraz fosforu. Gdy do naszego orgaznimu dostarczane będą zbilansowane posiłki, stanie się on silny i zdrowy podobnie jak nasze zęby.
Piśmiennictwo
Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.