Czynniki ryzyka i objawy grzybicy jamy ustnej

Grzybica jamy ustnej może prowadzić do występowania różnego rodzaju objawów, z których część bywa bardzo nawet uciążliwa dla pacjentów. Zazwyczaj nie jest to jednostka stanowiąca poważne zagrożenie dla zdrowia, u pewnych jednak osób może dochodzić do rozsiewu zakażenia. Czym charakteryzuje się więc grzybica jamy ustnej i kto jest najbardziej zagrożony jej wystąpieniem?
Grzybica jamy ustnej najczęściej wywoływana jest przez drobnoustroje grzybicze z rodzaju Candida. Organizmy te występują u większości ludzi i nie wywołują żadnych dolegliwości zdrowotnych, w pewnych jednak sytuacjach dochodzić może do ich nadmiernego namnażania się i ostatecznie do rozwoju grzybicy.
Zagrożeni grzybicą jamy ustnej są m.in. pacjenci z osłabioną odpornością – do takowego problemu dochodzić może w przebiegu zakażenia wirusem HIV, jak i w związku ze stosowaniem jakichś leków immunosupresyjnych. Częściej grzybicę jamy ustnej obserwuje się u chorych na cukrzycę, jak i u osób palących papierosy. Innym jeszcze czynnikiem ryzyka choroby jest częste stosowanie antybiotyków – przyjmowanie tych leków może zaburzać skład mikroflory bakteryjnej jamy ustnej, czego efektem może być nadmierne namnażanie się drobnoustrojów grzybiczych.
Grzybica jamy ustnej przebiegać może różnie, jednym z jej najbardziej charakterystycznych objawów jest występowanie białawych nalotów w obrębie błon śluzowych. Mogą one przybierać postać większych lub mniejszych ognisk, czasami zmiany grzybicze opisywane bywają jako przypominające konsystencją serek wiejski. Charakterystyczne dla jednostki jest to, że nalot ciężko usunąć, wtedy zaś, gdy się to uda, dochodzić może do krwawienia z błon śluzowych.
Same naloty to niejedyne objawy grzybicy jamy ustnej. U osób zmagających się z tą jednostką dochodzić może bowiem także do zaczerwienienia błon śluzowych czy odczuwania przez nich nieprzyjemnego smaku. Pacjenci mogą skarżyć się również na ból oraz trudności ze spożywaniem posiłków i płynów.