Jak chronić zęby przed erozją?

Erozja, czyli utrata szkliwa jest procesem, który dotyka wszystkich osób, od dzieci, po osoby starsze. Z czasem prowadzi ona do rozwoju próchnicy oraz nadwrażliwości zębów.
W szczególny sposób narażone są na nią osoby, które mają problemy z refluksem żołądkowo- przełykowym, prowokują częste wymioty i także te, które stosują dietę bogatą w naturalne kwasy.
Wśród produktów zawierających te kwasy wymieniamy m.in. cytryna, wiśnie, maliny, jabłka, pomidory, szczaw, szparagi, potrawy z dodatkiem octu, kwaśne słodycze, napoje gazowane, napoje słodzone oraz izotoniczne.
Wszelkie te produkty (zwłaszcza soki oraz warzywa) są bardzo ważne dla naszego zdrowia, prawidłowego rozwoju oraz samopoczucia, jednakże zawarte w nich naturalne kwasy rozpuszczają a następnie wypłukiwane są minerały zawarte w szkliwie. W konsekwencji doprowadza to do zmniejszenia ich odporności, czyni zęby bardziej wrażliwymi na bodźce termiczne oraz chemiczne.