Wapń a zęby, czyli jak niedobór wapnia szkodzi ludzkiemu uzębieniu?

Powszechnie wiadomo o tym, że wapń jest minerałem niezwykle ważnym dla ludzkich kości. W organizmie człowieka wpływa on jednak nie tylko na kościec – od ilości wapnia uzależniona jest także kondycja ludzkich zębów. Jak więc może wpływać na zęby niedobór wapnia i jakie produkty należy spożywać, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia niedoboru wapnia?
Wapń ma zdolność aktywacji różnych enzymów, wpływa on na wydzielanie rozmaitych hormonów, a także bierze udział w skurczach mięśni oraz w procesie krzepnięcia krwi. Funkcji wapnia wyróżnić można więc wiele, przede wszystkim substancję tę kojarzy się jednak z układem szkieletowym. Tak jak zdecydowanie wapń ma wpływ na stan ludzkiego kośćca, tak wpływa on również – o czym nierzadko się zapomina – na stan zębów.
Niedobór wapnia w organizmie może mieć wiele negatywnych skutków – przede wszystkim w jego przypadku dochodzić może do osteopenii oraz osteoporozy. Sprzyja on próchnicy, jak i utracie zębów – ostatni z wymienionych problemów może zachodzić w kilku różnych mechanizmach. Istnieje chociażby związek pomiędzy utratą zębów a osteoporozą – wtedy, gdy dojdzie do osłabienia struktury żuchwy, może ona nie być w stanie pełnić odpowiednio funkcji podporowej, przez co pacjent może stawać się zdecydowanie bardziej podatny na utratę uzębienia.
Niedobór wapnia jest problemem przede wszystkim z tego powodu, że przez długi czas może on nie wywoływać żadnych objawów – wtedy, gdy do organizmu dostarczane są zbyt małe jego ilości, wapń pozyskiwany jest po prostu z kości. Najkorzystniejsze wydaje się więc podejmowanie prób zapobiegania wystąpienia niedoboru wapnia. W tym celu należy przede wszystkim dbać o odpowiedni udział pewnych produktów w codziennej diecie. Wśród pokarmów, które są szczególnie bogate właśnie w wapń, wymienić można m.in. nabiał, migdały, zielone warzywa liściaste czy ryby.