Zaloguj
Reklama

Jak zapobiegać próchnicy u dziecka?

Gabinet stomatologa dziecięcego
Fot. Panthermedia
Gabinet stomatologa dziecięcego
(0)

Próchnica jest najbardziej rozpowszechnioną chorobą jamy ustnej. Spowodowana jest m.in. złą pielęgnacją lub jej brakiem oraz nieodpowiednią dietą. Jak uchronić przed nią dzieci?

Reklama

Próchnica polega na odwapnieniu i rozpadzie tkanek twardych zęba, co w konsekwencji powoduje powstanie ubytku. Do jej zakażenia może dojść już na wczesnym etapie życia dziecka – po pojawieniu się pierwszych zębów mlecznych (ok. 1. roku życia).

Czynnikami sprzyjającymi pojawieniu się próchnicy są:

  • obecność bakterii wytwarzających kwasy w jamie ustnej (głównie szczepy Streptococcus mutans i S. sobrinus),
  • cukry obecne w jamie ustnej, które są dobrą pożywką dla bakterii; cukry rozkładane do kwasów niszczą szkliwo,
  • mała ilość wytwarzanej śliny,
  • nieodpowiednia higiena jamy ustnej,

Próchnica jest chorobą zakaźną. Zakażenie jest możliwe przez kontakt ze śliną opiekuna, używanie tych samych sztućców czy pocałunki.

Próchnica powoduje:

  • ból,
  • infekcje i ropnie okołozębowe, a w konsekwencji utratę zębów,
  • nieprzyjemny zapach z ust,
  • nabyte wady zgryzu,
  • utrudnienie w gryzieniu i żuciu pokarmu,
  • gorszy wzrost i rozwój,
  • zwiększenie ryzyka chorób serca, nerek i trzustki.

W zapobieganiu próchnicy pomaga odpowiednia dieta zawierająca:

  • produkty bogate w błonnik – takie jak: surowe warzywa, owoce, produkty zbożowe pełnoziarniste,
  • niesłodzone produkty mleczne – takie jak: chude mleko, sery, twarogi, jogurty naturalne, kefiry, maślanki; zawierają wapń i fosfor,
  • produkty bogate w białko – takie jak: chude mięso (kurczak, indyk, królik) ryby, jaja,
  • produkty zawierające białka bogate w argininę – takie jak: fasola, soja, pestki dyni i słonecznika, orzechy, tuńczyk, arbuz.

Podstawowe zasady higieny jamy ustnej:

  1. Stosuj oddzielne naczynia i sztućce dla siebie i dziecka. Unikaj czyszczenia smoczków i ustników własnymi ustami.
  2. Myj zęby co najmniej 2 razy dziennie minimum przez 2 minuty (rano i wieczorem), optymalnie po każdym posiłku.
  3. Wybieraj pasty do zębów z fluorem. Fluor to składnik niezbędny do utrzymania twardości zębów i zapobiegania osadzaniu się resztek pokarmowych.
  4. Używaj nici dentystycznej (gdy zęby już się stykają) i płynu do płukania jamy ustnej.
  5. Wymieniaj szczoteczki do zębów co 3 miesiące.
  6. Regularnie odwiedzaj dentystę (co 6 miesięcy) – w celu wczesnego wykrywania zmian próchniczych.

Jeśli chcesz wyeliminować powstawanie próchnicy, w pierwszej kolejności ogranicz lub wyeliminuj słodycze z diety dziecka, zastąp je świeżymi warzywami i owocami. Nie podawaj dziecku napojów gazowanych, bowiem kwasy w nich zawarte niszczą szkliwo, zwiększając ryzyko próchnicy. Najlepszym rozwiązaniem będzie zastąpienie napojów gazowanych oraz soków (te ze sklepu zawierają duże ilości cukru) wodą mineralną. Zadbaj o różnorodność konsystencji pokarmów w diecie Twojego dziecka. Wprowadzaj twarde pokarmy wymagające żucia i gryzienia (takie jak orzechy, pieczywo pełnoziarniste, surowe warzywa i owoce).

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze