Zaloguj
Reklama

Czynniki ryzyka próchnicy

Próchnica, zły stan jamy ustnej
Fot. medforum
Próchnica, zły stan jamy ustnej
(0)

Obecne postępowanie dotyczące próchnicy zębów obejmuje zapobieganie, kontrole oraz leczenie.

Reklama

Podstawą tego postępowania jest postawienie właściwej diagnozy oraz wykrycie zmian próchnicowych we wczesnym stadium. Czynniki ryzyka próchnicy, jakie można określić przy podstawowym badaniu to stan próchnicy, określany za pomocą wskaźników PUW i PUWP, obecność ognisk próchnicy początkowej w postaci zmian na powierzchni zębów o kredowo- białym kolorze, przyrost ubytków próchnicowych względem poprzedniego badani kontrolnego, stwierdzenie obecności płytki bakteryjnej zwiększającej ryzyko wystąpienia próchnicy, krwawienie z dziąseł oraz zmniejszone wydzielanie śliny, które może być objawem wielu różnych schorzeń.

Główne czynniki będące przyczyną powstawania próchnicy związane są ze śliną, stąd też ważna jest jej ilość oraz cechy fizykochemiczne gdyż mają one bezpośredni wpływ na powstawanie i rozwój próchnicy. Niezwykle istotne jest tzw. działanie buforowe śliny czyli jej zdolność do neutralizowania kwasów wydzielanych przez bakterie znajdujące się w jamie ustnej. Nie bez znaczenia pozostaje ilość i gęstość śliny, gdyż jej mniejsza gęstość i większa ilość sprzyja wypłukiwaniu płytki nazębnej razem z drobnoustrojami. [1]

Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • [1] „Wprowadzenie do stomatologii zachowawczej” E. Jodkowska, E. Wagner, Bestom DENTOnet.pl 2009

Kategorie ICD:


Reklama
(0)
Komentarze