Polifenole obecne w winie mogą zwalczać bakterie jamy ustnej

O korzyściach zdrowotnych płynących ze spożywania wina (oczywiście w rozsądnych ilościach) mówi się już od dawna. Alkohol ten miałby korzystnie wpływać m.in. na serce czy na układ pokarmowy. Badacze wciąż jednak winom się przyglądają i, co ciekawe, odkrywają ich kolejne dobroczynne właściwości. Ostatnie doniesienia związane właśnie z tym tematem pochodzą z Hiszpanii – tamtejsi naukowcy zajmowali się tym, jak obecne w winie substancje mogą wpływać na stan zdrowia jamy ustnej.
To, że wino w ogóle może korzystnie wpływać na zdrowie, napój ten zawdzięcza obecności w nim polifenoli. Związki te są antyoksydantami, w związku z czym mogą one zwalczać wolne rodniki, czyli te cząstki, które mają wpływ m.in. na choroby układu krążenia, jak i na choroby nowotworowe czy po prostu na starzenie się organizmu.
Jakiś czas temu zaobserwowano, że polifenole mogą mieć wpływ na stan przewodu pokarmowego dzięki temu, że wywierają one pewne działania w stosunku co do jelitowych bakterii. Ta właśnie obserwacja stanowiła podstawę do badań prowadzonych przez hiszpańskich specjalistów. Postanowili oni sprawdzić, czy polifenole obecne w winie mają wpływ na bakterie jamy ustnej.
Uczeni do swoich prac wykorzystywali hodowle komórkowe, które miały odwzorowywać środowisko jamy ustnej. Następnie sprawdzano, jaki wpływ na znajdujące się w hodowlach bakterie jamy ustnej miały obecne w winie polifenole. Obserwacje były interesujące: otóż okazało się, że znajdujące się w alkoholu czynniki mogą powodować u bakterii utratę ich zdolności do przylegania do komórek jamy ustnej.
Zwalczanie niekorzystnych bakterii jamy ustnej jest dość istotne – w końcu to one związane są z powstawaniem m.in. płytki nazębnej czy różnych chorób przyzębia. Oczywiście opisywane odkrycia naukowców z Hiszpanii można uznać za interesujące, należy jednak pamiętać o tym, że wino – jeżeli miałoby działać dobroczynnie na zdrowie – to przyjmowane musiałoby ono być w niewielkich tylko ilościach.